Здравният министър с първа реакция след взривовете в северната ни съседка.Българската

...
Здравният министър с първа реакция след взривовете в северната ни съседка.Българската
Коментари Харесай

Здравният министър: България е готова да приеме до 17 пострадали от експлозията в Румъния

Здравният министър с първа реакция след гърмежите в северната ни съседка.

Българската страна е изразила подготвеност пред Румъния да одобри до 17 души, потърпевши от детонацията на бензиностанция в Креведия, заяви на брифинг здравният министър проф. Христо Хинков.

Той акцентира, че екипите на незабавна помощ към този момент са образувани.

Всички потърпевши са в тежко положение, с над 50% изгаряния. Заради това румънските медици първо би трябвало да ги стабилизират, с цел да може потърпевшите да бъдат годни за превоз. Нашите екипи остават в цялостна подготвеност. Подсигурена е цялата логистика, подготвени сме да ги приемем, увери здравният министър.

Пострадалите ще бъдат докарани у нас с хеликоптери от Румъния и ще бъдат настанени в клиниките по изгаряния в София, Варна и Русе. По-конкретно, седем от потърпевшите могат да бъдат настанени във ВМА-Варна, шестима в " Пирогов " и по двама в частни лечебни заведения в Пловдив и Русе.

Няма потърпевши български граждани по данни на консулството ни в Румъния, стана ясно още от думите на министър Хинков.

„ Това е ужасно злополучие, просто ужасна картина на този гърмеж. Засегнати са доста хора. Още през нощта бе образуван щаб, който стартира да приготвя системата ни, с цел да можем да приемем потърпевшите от Румъния. Бяха деликатно преценени опциите на системата, вследствие на което успяхме да осигурим 17 реанимационни кревати в клиниките по изгаряния “, обясни по време на брифинга и заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков.

По думите му, щом бъдат поети от българските лекари, по пътя към лечебните заведения колите за спешна помощ ще бъдат ескортирани от екипи на полицията, с цел да може ранените да бъдат по-бързо приети в болница.

Пенков добави, че сходна вълна на съпричастност има и от други страни.

Германия е подсигурила три кревати, други страни са подсигурили по две, по едно. Ние като другарски и гранични страни и нации направихме оптималното, с цел да облекчим и тяхната система и да приемем повече хора, добави заместник-министърът.

Припомняме, че общо 58 души пострадаха при детонации и пожар в станция за полутечен петролен газ (пропан-бутан) в Креведия нощес, като от тях 43 са чиновници на министерството на вътрешните работи: 39 пожарникари, двама служители на реда и двама жандармеристи, сочат данни на Инспектората за изключителни обстановки, представени от новинарския уебсайт Зиаре. Изданието прецизира, че осем души са потърпевши при първата детонация, а 50 - при втората. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР